Besplatna dostava za narudžbe iznad 250.00 €
042/421-261 ili centar.rostilja@gmail.com Uto - Pet 09 - 17h Sub 08 - 16 h
Moj račun
0
0
Dostava: Besplatna
Sveukupno: 0,00 €
Pregled košarice
Do besplatne dostave nedostaje vam 250,00 €
Početna Savjeti za roštiljanje Zdrav Roštilj: Kako pripremiti lagane i zdrave obroke na roštilju

Zdrav Roštilj: Kako pripremiti lagane i zdrave obroke na roštilju

Svi članci
Datum objave: 31.10.2024.

Roštiljanje može biti i zdravo i ukusno. Priprema zdravih obroka na roštilju ne mora značiti odricanje od bogatih okusa. Odabirom svježih sastojaka, hranjivih marinada i jednostavnih tehnika pečenja, možete stvoriti jela koja su puna okusa, ali lagana za vaše tijelo. U nastavku donosimo ideje i savjete za pripremu zdravog roštilja, od odabira sastojaka do kreativnih priloga i desertnih poslastica.

Birajte prave sastojke

Za zdrav obrok na roštilju ključno je odabrati prave sastojke. Piletina i puretina idealni su izvori proteina s niskim udjelom masti te ih možete pripremiti na roštilju bez dodavanja težih marinada. Piletina bez kože ima samo oko 165 kalorija na 100 grama, dok je puretina čak i manje kalorična, ali bogata hranjivim tvarima. Ako više preferirate ribu, losos, skuša i pastrva izvrstan su izbor jer sadrže zdrave omega-3 masne kiseline koje su dobre za srce. Za dodatni okus ribu možete marinirati u mješavini meda i senfa, što će joj dati balans slatkoće i pikantnosti.

Ako volite crveno meso, nemasni komadi poput bifteka ili odreska također su pogodni za roštilj, ali preporučuje se umjerena konzumacija. Marinirajte ih s balzamičnim octom, maslinovim uljem i češnjakom za obrok koji će biti ukusan, ali i zdraviji. Povrće poput paprike, tikvica, patlidžana, šparoga i gljiva također je idealno za roštiljanje. Marinirano povrće može se peći na rešetki, što će dodatno naglasiti njegove prirodne arome. Uz to, voće kao što su ananas, breskve ili lubenica donijet će dodatnu svježinu svakom obroku.

Marinade i začini

Marinade na bazi maslinovog ulja i limunovog soka lako će obogatiti okus mesa, ribe i povrća. Dodavanje svježeg začinskog bilja, poput peršina, timijana ili origana, može unijeti dodatnu aromu bez dodatka šećera ili soli. Ako želite kremastiju teksturu, marinada na bazi jogurta idealna je za piletinu i puretinu, dok će ribi dodati poseban okus i omekšati njenu teksturu. Grčki jogurt možete pomiješati s češnjakom, limunom i začinima kako biste dobili laganu, ali ukusnu marinadu.

Začini poput origana, majčine dušice, ružmarina, papra i češnjaka obogaćuju jela bez dodavanja soli. Upotrebom prirodnih začina možete stvoriti složen okus koji će osvježiti i najjednostavnija jela, čineći ih pogodnima za zdrav roštilj.

Priprema na roštilju

Postoji više načina da pripremite roštilj na zdrav način. Grilanje na visokoj temperaturi pomaže zadržati sočnost mesa i povrća te čuva hranjive tvari. Za lakše okretanje hrane možete koristiti rešetku koja će spriječiti lijepljenje sastojaka, a jednako tako omogućiti ravnomjerno pečenje. Ako pripremate ribu ili povrće, folija će biti koristan dodatak jer zadržava vlagu i bogat okus sastojaka. Na primjer, losos s kriškama limuna i šparogama umotan u foliju i pečen na roštilju lako je pripremiti, a rezultat je iznimno sočno jelo.

Ražnjići s povrćem i komadima mesa još su jedan zabavan način za pripremu roštilja. Kombinacijom tikvica, paprike, cherry rajčica i komada piletine stvorit ćete raznolik obrok, bogat bojama i okusima. Marinirajte sastojke po želji, a zatim ih grilajte za puni doživljaj roštiljanja. Za roštiljanje možete koristiti klasične roštilje na ugljen, roštilje na plin ili roštilje na struju.

Zdravi prilozi i salate

Uz glavno jelo, zdravi prilozi i salate upotpunjuju doživljaj. Grilani batat je odličan izbor jer je bogat vlaknima i nutrijentima. Narežite ga na kriške, prelijte maslinovim uljem i začinima, a zatim ga grilajte dok ne dobije hrskavu koricu. Poslužite ga s jogurtom ili guacamole umakom za dodatni okus.

Povrtne salate, koje kombiniraju svježe sezonsko povrće poput rajčica, krastavaca, paprike i crvenog luka, izvrstan su lagani prilog uz roštilj. Preljev od maslinovog ulja, limunovog soka, soli i papra pojačat će prirodan okus povrća. Ako želite uključiti laganu žitaricu, salata s quinoom je odlična opcija. Quinoa se kuha brzo, a bogata je proteinima i vlaknima. Pomiješajte je s povrćem poput krastavaca, cherry rajčica i peršina te prelijte preljevom  od maslinovog ulja i limuna.

Deserti na roštilju

Roštilj može biti savršen za pripremu jednostavnih i zdravih deserata. Na primjer, polovice breskvi ili kriške ananasa možete peći s malo meda dok ne omekšaju. Poslužene s grčkim jogurtom, ove voćne poslastice osvježit će vas nakon obroka. Voćni ražnjići su još jedan zabavan način za završetak roštiljanja. Kombinacijom voća poput grožđa, ananasa, jagoda i breskvi na ražnju dobit ćete slatku, ali laganu poslasticu koja savršeno zaokružuje obrok.

Priprema zdravog roštilja ne zahtijeva puno truda, a donosi obilje okusa i hranjivosti. Korištenjem svježih sastojaka, laganih marinada i prirodnih začina stvorit ćete obroke koji su i ukusni i hranjivi. Eksperimentirajte s različitim kombinacijama mesa, povrća i voća kako biste pronašli idealan okus koji odgovara vašem stilu života i uživajte u obroku koji je jednako dobar za vaše nepce kao i za vaše zdravlje. Uživajte u roštiljanju uz obitelj i prijatelje, znajući da svaki zalogaj doprinosi zdravlju i zadovoljstvu!

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naše Uvjete kupnje.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

 

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

Google maps
Facebook messenger (like page)
Live chat
Sendgrid

Google tag manager
Google analytics
Google ecommerce
Facebook pixel