042/421-261 ili centar.rostilja@gmail.com
Uto - Pet 08:30 -16:30 h Sub 08 - 16 hMnogi su barem jednom pokušali kod kuće napraviti burger koji će izgledati i imati okus kao onaj iz restorana.Često se dogodi da nešto nedostaje – pecivo se raspada, meso nije dovoljno sočno, a okus nije onaj pravi. Tajna restoranskih burgera nije samo u kvalitetnim sastojcima, već i u načinu pripreme. Postoji nekoliko ključnih grešaka koje domaći burgeri često sadrže, a njihovo ispravljanje može značajno poboljšati rezultat.
Koristite krivo meso
Jedan od najvažnijih faktora za dobar burger je odabir pravog mesa. Ako koristite nemasno meso, burger će ispasti suh i bez okusa. Idealni omjer mesa i masnoće trebao bi biti oko 80 posto mesa i 20 posto masnoće. Junetina je najbolji izbor, ali treba izbjegavati previše suhe dijelove poput buta. Plećka ili vrat su mnogo bolji jer sadrže dovoljno masnoće, koja osigurava sočnost. Osim toga, meso bi trebalo biti svježe mljeveno. Najbolje je kupiti komad mesa i samljeti ga kod kuće ili zamoliti mesara da to učini.
Previše ili premalo miješanja smjese
Prilikom pripreme smjese za burger mnogi rade pogrešku pretjerano miješajući meso. Ako se smjesa previše mijesi, proteini se aktiviraju, što dovodi do gumene teksture. S druge strane, ako meso nije dovoljno povezano, burger se može raspadati tijekom pečenja. Smjesu treba samo lagano promiješati rukama, tek toliko da se sastojci sjedine, bez prejakog sabijanja.
Dodavanje nepotrebnih sastojaka
Jedna od najvećih razlika između domaćih i restoranskih burgera jest to što profesionalni kuhari ne dodaju suvišne sastojke u smjesu. Mnogi kod kuće stavljaju jaja, krušne mrvice, luk ili razne začine poput paprike i češnjaka. Međutim, pravi restoranski burger sastoji se samo od mljevenog mesa i soli, dok se papar može dodati po želji. Jaja i krušne mrvice nepotrebni su jer mijenjaju strukturu mesa, a sol se treba dodati neposredno prije pečenja. Ako se meso posoli ranije, ispustit će previše tekućine i postati suho.
Pecivo nije pravo
Osim mesa, pecivo igra ključnu ulogu u kvaliteti burgera. Ako je pretvrdo, premekano ili se raspada, cijeli burger gubi na kvaliteti. Brioche peciva najbolji su izbor jer su lagana, blago slatkasta i dovoljno čvrsta da drže sve sastojke na okupu. Također, prije slaganja burgera pecivo bi trebalo kratko tostirati na tavi ili roštilju kako bi ostalo čvrsto i ne bi upijalo sokove iz mesa.
Krivo pečenje mesa
Način pečenja još je jedan faktor koji utječe na rezultat. Ako se burger peče na preniskoj temperaturi, neće dobiti hrskavu koricu, dok će se prepečenjem izgubiti sočnost. Grill tava ili roštilj moraju biti dobro zagrijani prije nego što se meso stavi na njih. Također, tijekom pečenja burger se ne bi smio pritiskati lopaticom, jer se time istiskuju sokovi koji osiguravaju njegovu sočnost. Ovisno o željenoj razini pečenosti, burger se peče između tri i šest minuta sa svake strane.
Nedostaju pravi umaci i dodaci
Osim samog mesa, mnogi zanemaruju važnost umaka i dodataka koji čine burger ukusnijim. Kod kućne pripreme često se koristi samo kečap ili majoneza, dok restorani koriste posebne umake koji burgeru daju dodatnu sočnost i bogat okus. Najčešće se priprema burger umak koji se sastoji od majoneze, senfa, kečapa, kiselih krastavaca i malo limunovog soka. Također, sir se ne bi trebao samo položiti na meso, već ga je najbolje dodati pri kraju pečenja i pokriti poklopcem na nekoliko sekundi kako bi se ravnomjerno otopio.
Slaganje sastojaka u krivom redoslijedu
Pravilno slaganje sastojaka još je jedan detalj koji utječe na konačan doživljaj burgera. Ako se sastojci ne poslože pravilnim redoslijedom, burger se može raspadati ili postati gnjecav. Donje pecivo prvo se premaže umakom, zatim se dodaje zelena salata koja sprječava da se pecivo natopi od mesa. Na salatu ide meso sa sirom, zatim kiseli krastavci, rajčica i luk, a na kraju gornje pecivo koje se također premaže umakom.
Ako želite da vaši domaći burgeri budu poput onih iz restorana, važno je obratiti pažnju na svaki korak pripreme. Ključ je u odabiru kvalitetnog mesa s dovoljno masnoće, pravilnom pečenju i pažljivom slaganju sastojaka. Pecivo treba biti brioche, lagano tostirano, a umaci bogati i uravnoteženi. Uz nekoliko promjena u načinu pripreme, svaki domaći burger može se podići na višu razinu i postati sočan, ukusan i savršeno uravnotežen.
Ako Vam se sviđao članak, zaprati nas na društvenim mrežama :)