Besplatna dostava za narudžbe iznad 200.00 €
042/421-261 ili info@centar-rostilja.hr Uto - Pet 09 - 17h Sub 08 - 16 h
Moj račun
Početna Savjeti za roštiljanje Tajna savršenog obroka ispod peke: Umjetnost tradicije

Tajna savršenog obroka ispod peke: Umjetnost tradicije

Svi članci
Datum objave: 22.11.2024.

Peka je jedan od najcjenjenijih načina pripreme hrane u ovom dijelu Europe, poznata po sposobnosti da od jednostavnih sastojaka stvori gastronomske čarolije. Ovaj tradicionalni način kuhanja datira iz davnih vremena, a popularan je zbog autentičnih, bogatih okusa i posebnog rituala pripreme koji okuplja obitelj i prijatelje.

Što je peka?

Peka je tehnika kuhanja pomoću kovanog ili lijevanog čeličnog poklopca, često zvanog "sač". Hrana se stavlja u posudu ispod poklopca, koji se prekriva žarom. Ovo omogućuje ravnomjerno kuhanje na niskim temperaturama, čuvajući sočnost sastojaka i izvlačeći prirodne arome.

Ova metoda je idealna za pripremu mesa poput janjetine, teletine ili svinjetine, hobotnice, povrća, pa čak i kruha. Ključ leži u strpljenju – jela ispod peke kuhaju se satima, ali rezultat vrijedi svake minute.

Prednosti pripreme ispod peke

Autentični okus: Kombinacija topline i pare stvara jedinstvenu aromu koju je teško postići drugim tehnikama kuhanja.
Sočnost: Hrana se kuha u vlastitim sokovima, zadržavajući vlagu i mekoću.
Fleksibilnost: Peka nije rezervirana samo za meso. Povrće, plodovi mora i čak deserti poput tradicionalnih kolača izvrsni su ispod peke.
Društveni element: Peka nije samo kulinarski doživljaj; priprema i čekanje oko vatre idealni su za povezivanje s obitelji i prijateljima.

Kako pripremiti savršenu peku?

Odabir peke: Metalne peke su lagane i lako prenosive, dok glinene bolje zadržavaju toplinu i pridonose rustikalnom okusu.
Drvo ili ugljen: Koristite kvalitetno drvo poput bukve za stvaranje postojanog žara.
Slojevi i začini: Meso i povrće postavite u slojevima, obilno začinite morskom soli, maslinovim uljem i začinskim biljem poput ružmarina.
Vrijeme i temperatura: Priprema može trajati od jednog do tri sata, ovisno o vrsti namirnica. Redovito provjeravajte žar i održavajte temperaturu.

Recept za najbolju peku by Fatman Chef

Pogledajte recept za najbolju peku koju vam je pripremio Fatman Chef.

Priprema jela ispod peke nije samo kulinarski proces već i povratak korijenima i tradiciji. Bilo da pripremate ručak za obitelj ili slavite posebnu prigodu, peka unosi dozu topline i okusa koji će zadovoljiti i najzahtjevnija nepca. Uložite u kvalitetnu peku i otkrijte čaroliju ovog jedinstvenog načina kuhanja!

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naše Uvjete kupnje.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

 

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

Google maps
Facebook messenger (like page)
Live chat
Sendgrid

Google tag manager
Google analytics
Google ecommerce
Facebook pixel