
042/421-261 ili centar.rostilja@gmail.com
Uto - Pet 08:30 -16:30 h Sub 08 - 16 hPečeni kesteni simbol su jesenskih dana – mirisni, topli i s blagim orašastim okusom, idealni su za ugodne jesenske večeri kod kuće. Iako ih često povezujemo s ulicama i specijaliziranim kestenjarima, priprema kestena kod kuće je jednostavna i može Vam pružiti jednako dobar, pa čak i bolji užitak. U ovom vodiču vodimo Vas kroz sve korake potrebne da dobijete savršeno pečene kestene – iznutra mekane, a izvana hrskave.
Odabir kestena
Prilikom kupnje kestena, obratite pažnju na one koji su čvrsti, bez pukotina i sjajni na dodir. Pravi kesten će imati određenu težinu kad ga držite u ruci, što je pokazatelj da sadrži puno vlage. Ako kod kuće želite provjeriti svježinu, stavite kestene u posudu s vodom; svježi kesteni će potonuti, dok će suhi i oštećeni plutati. Ovaj trik pomoći će Vam da izbjegnete kestene koji su suhi ili čak pokvareni i koji nakon pečenja mogu biti tvrdi ili neugodni za jesti.
Priprema i rezanje kestena
Prije nego krenete s pečenjem, svaki kesten je potrebno zarezati. Položite kesten na ravnu površinu i oštrim nožem zarežite križ na ravnom dijelu. Zarezivanje je važno jer omogućuje pari da izlazi tijekom pečenja, čime sprječava da kesteni eksplodiraju. Osim toga, zarez olakšava guljenje nakon pečenja jer korica tada lakše otpada. Pazite da zarez bude dovoljno dubok kako bi prošao kroz ljusku, ali nemojte previše pritisnuti kako ne biste probili unutrašnjost kestena.
Namakanje kestena (opcionalno)
Ako želite dodatno omekšati ljusku kestena i olakšati guljenje, možete ih nakratko namočiti. Stavite kestene u zdjelu s hladnom vodom i ostavite ih 20-30 minuta. Alternativno, možete ih nakratko uroniti u toplu vodu na 5-10 minuta. Namakanje povećava vlagu u kestenima, što pomaže u ravnomjernom pečenju i olakšava kasnije guljenje. Ovaj korak nije nužan, ali će značajno poboljšati teksturu kestena nakon pečenja.
Načini pripreme
Pečeni kesteni mogu se pripremati na različite načine – u pećnici, na roštilju ili u tavi za kestene. Svaki način ima svoje prednosti i može dodati posebnu notu okusa.
a) Pečenje u pećnici: Zagrijte pećnicu na 200 °C. Posložite kestene na lim za pečenje, s izrezanim dijelom okrenutim prema gore. Pecite ih 20-25 minuta, povremeno protresajući lim kako bi se kesteni ravnomjerno ispekli. Pečenje u pećnici osigurava ravnomjernu temperaturu i dobro je rješenje za veće količine kestena.
b) Pečenje u tavi za kestene: Tava s rupicama, specijalizirana za kestene, također je odlična opcija. Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri, dodajte kestene i pecite ih 15-20 minuta, povremeno protresajući kako bi dobili ujednačenu boju. Ova metoda omogućuje da kesteni dobiju lagano zadimljen okus, sličan uličnim kestenima. Ako do sada niste nabavili svoju tavu za kestene, pogledajte našu ponudu.
c) Pečenje na roštilju: Kestene možete ispeći i na našem Đurin roštilju. Smjestite ih direktno na rešetku ili u grill tavu i pecite ih 15-20 minuta, povremeno okrećući. Ovaj način pečenja donosi dodatni dimljeni okus koji je idealan za jesensko druženje na otvorenom.
Provjera i testiranje pečenih kestena
Nakon isteka vremena pečenja, izvadite nekoliko kestena i pritisnite ih prstima. Unutrašnjost bi trebala biti mekana, a korica hrskava i lako se skidati. Ako su kesteni još uvijek tvrdi ili ako njihova unutrašnjost nije dovoljno pečena, produžite vrijeme pečenja za nekoliko minuta. Vrijeme pečenja ovisi o veličini kestena, ali i o načinu pečenja, pa je dobro obratiti pažnju i na teksturu pri testiranju.
Guljenje pečenih kestena
Guljenje pečenih kestena najbolje je obaviti dok su još topli. Uzmite kesten u ruku ili pomoću malog noža odstranite koru i tanku smeđu kožicu. Dok su topli, ljuska i kožica se lakše odvajaju, a ako se ohlade, postupak guljenja postaje znatno teži. Kako biste zadržali toplinu kestena, možete ih staviti u čistu kuhinjsku krpu i povremeno uzimati po jedan za guljenje.
Dodavanje začina po želji
Iako su pečeni kesteni ukusni i sami po sebi, dodavanjem začina možete obogatiti okus. Evo nekoliko ideja:
Maslac i sol: Rastopite maslac preko toplih kestena i pospite ih prstohvatom krupne soli za slatko-slani kontrast.
Cimet i med: Kesteni s dodatkom cimeta i meda izvrsna su opcija za sladokusce, jer daju poseban, topao okus.
Maslinovo ulje i ružmarin: Pokapajte kestene maslinovim uljem i pospite svježim ružmarinom kako biste dodali mediteranski dašak.
Eksperimentiranje sa začinima može donijeti nove i iznenađujuće okuse koji savršeno nadopunjuju prirodnu slatkoću kestena.
Savjeti za posluživanje i čuvanje pečenih kestena
Pečeni kesteni najbolji su kad su još topli, pa ih poslužite odmah nakon pečenja. Kombinirajte ih s kuhanim vinom, toplim ciderom ili vrućom čokoladom za potpuni jesenski doživljaj. Ako Vam ostane kestena, možete ih čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do dva dana, no prije konzumacije ih lagano zagrijte kako bi ponovno postali mekani.
Pečenje kestena kod kuće donosi poseban ugođaj i mirise jeseni, a uz ovih nekoliko savjeta, rezultat će biti ukusan i savršeno pripremljen jesenski zalogaj za cijelu obitelj!