042/421-261 ili centar.rostilja@gmail.com
Uto - Pet 08:30 -16:30 h Sub 08 - 16 hPriprema peke jedan je od najukusnijih i najtradicionalnijih načina pečenja mesa i povrća, zbog toga posebnu pažnju posvetite odabiru vaše Peke, tepsije i dodatnog pribora. Međutim, ponekad može doći do problema – meso ispadne suho, a jelo izgubi svoju sočnost. Ako se i vama to dogodilo, ne brinite! U ovom članku objasnit ćemo najčešće uzroke isušivanja peke i kako ih izbjeći.
Previše žara i previsoka temperatura
Peka zahtijeva polagano pečenje na umjerenoj temperaturi. Ako je žar previše jak, meso će se brzo isušiti izvana, a unutrašnjost može ostati tvrda. Da biste spriječili ovaj problem, koristite kvalitetno tvrdo drvo, poput hrasta ili bukve, koje osigurava dugotrajan i postojan žar. Ravnomjerno rasporedite žar tako da dvije trećine stavite na poklopac, a jednu trećinu ispod posude. Ako primijetite da se peka peče prebrzo, jednostavno uklonite dio žara s poklopca kako biste smanjili temperaturu.
Nedovoljno tekućine u peki
Bez dovoljno vlage, meso i krumpir će se brzo osušiti i izgubiti sočnost. Rješenje ovog problema je dodavanje male količine tekućine, poput vina, temeljca ili vode, otprilike 200 ml za standardnu peku. To će pomoći mesu da ostane mekano i sočno. Ipak, važno je ne pretjerati s tekućinom jer prevelika količina može uzrokovati kuhanje umjesto pečenja.
Prečesto otvaranje peke
Svaki put kada podignete poklopac, toplina izlazi i proces pečenja se usporava, što može dovesti do isušivanja mesa. Kako biste to izbjegli, preporučuje se da se peka otvara tek pred kraj pečenja, kako biste provjerili stanje mesa. Ako je potrebno dodati tekućinu, učinite to brzo i odmah zatvorite poklopac kako bi se toplina zadržala unutar posude.
Pogrešan odabir mesa
Meso koje sadrži premalo masnoće brže se suši, dok će masniji komadi ostati mekani i sočni. Za peku se preporučuje korištenje sočnih komada poput svinjskog vrata, janjetine ili teletine s malo masnoće. Ako koristite manje masno meso, poput pilećih prsa, dodajte malo maslinovog ulja ili slanine kako biste povećali njegovu sočnost i spriječili isušivanje.
Predugo pečenje
Ako peku pečete predugo, meso će izgubiti vlagu, postati suho i tvrdo. Optimalno vrijeme pečenja peke iznosi između 1,5 do 2 sata, ovisno o veličini komada mesa. Kako biste provjerili je li meso gotovo, upotrijebite vilicu – ako se lako odvaja, znači da je spremno. Ako primijetite da je meso suho pred kraj pečenja, dodajte malo maslaca ili maslinovog ulja kako biste poboljšali njegovu teksturu i sočnost.
Savršena peka mora biti mekana, sočna i puna okusa. Ključ uspjeha leži u pravilnoj raspodjeli žara, dodatku tekućine i odabiru odgovarajućeg mesa. Sljedeći put kada pripremate peku, slijedite ove savjete i uživajte u vrhunskom jelu koje se topi u ustima!