042/421-261 ili centar.rostilja@gmail.com
Uto - Pet 08:30 -16:30 h Sub 08 - 16 hPečenje piletine na ražnju možda nije toliko uobičajeno kao odojak ili janje, ali itekako je moguće – i vrlo ukusno. Uz pravilnu pripremu i kontrolu vatre, dobiva se hrskava koža i sočno meso, a pečenje na ražnju pruža dodatnu aromu koju je teško postići u pećnici. Evo što trebaš znati ako se odlučiš peći manju perad na ražnju.
Odaberi pravu veličinu peradi
Za pečenje na ražnju najbolje je koristiti cijelu piletinu težine između 1,5 i 2 kg. Manje ptice (npr. pilići, patke...) također su odlične jer se ravnomjerno peku i brzo su gotove.
Priprema za ražanj
Prije svega, perad mora biti dobro očišćena i posušena. Preporučuje se lagano nasoliti izvana i iznutra, a unutrašnjost možeš dodatno začiniti limunom, češnjakom, svježim začinima (ružmarin, timijan) ili crvenom paprikom za dodatni miris.
Piletinu učvrsti na ražanj pomoću bodlji s obje strane kako se ne bi okretala ili pomicala tijekom rotacije. Krila i batake možeš zavezati kuhinjskim koncem kako ne bi stršali i prebrzo izgorjeli.
Koliko dugo se peče piletina?
Piletina se na ražnju peče otprilike 1 sat do 1 sat i 20 minuta, ovisno o veličini i jačini žara. Vatra mora biti umjerena, bez otvorenog plamena. Povremeno se premazuje s malo maslinovog ulja, otopljenog maslaca ili mješavinom začina i limunovog soka.
Za sigurnost, unutarnja temperatura u najdebljem dijelu mesa (uz kost) trebala bi doseći 75 °C.
Savjet za dodatnu hrskavost
Ako želiš iznimno hrskavu kožicu, zadnjih 10 minuta pečenja možeš piletinu približiti vatri i pojačati premazivanje masnoćom, ali pazi da ne počne gorjeti.
Piletina na ražnju je jednostavnija za pripremu od većih komada mesa, brzo se peče i ima izvrstan okus. Idealan je izbor za obiteljska okupljanja, izlete ili vikend roštilje kada želiš nešto drugačije, a ipak klasično.