Besplatna dostava za narudžbe iznad 250.00 €

042/421-261 ili centar.rostilja@gmail.com

Uto - Pet 08:30 -16:30 h Sub 08 - 16 h
Moj račun
0
0
Dostava: Besplatna
Sveukupno: 0,00 €
Pregled košarice
Do besplatne dostave nedostaje vam 250,00 €
Početna Savjeti za roštiljanje Može li se piletina peći na ražnju? Savjeti za manju perad

Može li se piletina peći na ražnju? Savjeti za manju perad

Svi članci
Datum objave: 09.05.2025.

Pečenje piletine na ražnju možda nije toliko uobičajeno kao odojak ili janje, ali itekako je moguće – i vrlo ukusno. Uz pravilnu pripremu i kontrolu vatre, dobiva se hrskava koža i sočno meso, a pečenje na ražnju pruža dodatnu aromu koju je teško postići u pećnici. Evo što trebaš znati ako se odlučiš peći manju perad na ražnju.

Odaberi pravu veličinu peradi

Za pečenje na ražnju najbolje je koristiti cijelu piletinu težine između 1,5 i 2 kg. Manje ptice (npr. pilići, patke...) također su odlične jer se ravnomjerno peku i brzo su gotove.

Priprema za ražanj

Prije svega, perad mora biti dobro očišćena i posušena. Preporučuje se lagano nasoliti izvana i iznutra, a unutrašnjost možeš dodatno začiniti limunom, češnjakom, svježim začinima (ružmarin, timijan) ili crvenom paprikom za dodatni miris.

Piletinu učvrsti na ražanj pomoću bodlji s obje strane kako se ne bi okretala ili pomicala tijekom rotacije. Krila i batake možeš zavezati kuhinjskim koncem kako ne bi stršali i prebrzo izgorjeli.

Koliko dugo se peče piletina?

Piletina se na ražnju peče otprilike 1 sat do 1 sat i 20 minuta, ovisno o veličini i jačini žara. Vatra mora biti umjerena, bez otvorenog plamena. Povremeno se premazuje s malo maslinovog ulja, otopljenog maslaca ili mješavinom začina i limunovog soka.

Za sigurnost, unutarnja temperatura u najdebljem dijelu mesa (uz kost) trebala bi doseći 75 °C.

Savjet za dodatnu hrskavost

Ako želiš iznimno hrskavu kožicu, zadnjih 10 minuta pečenja možeš piletinu približiti vatri i pojačati premazivanje masnoćom, ali pazi da ne počne gorjeti.

Piletina na ražnju je jednostavnija za pripremu od većih komada mesa, brzo se peče i ima izvrstan okus. Idealan je izbor za obiteljska okupljanja, izlete ili vikend roštilje kada želiš nešto drugačije, a ipak klasično.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naše Uvjete kupnje.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

 

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

Google maps
Facebook messenger (like page)
Live chat
Sendgrid

Google tag manager
Google analytics
Google ecommerce
Facebook pixel