042/421-261 ili centar.rostilja@gmail.com
Uto - Pet 08:30 -16:30 h Sub 08 - 16 hGulaš i paprikaš popularna su jela za pripremu na otvorenom za što su Vam potrebni kotlić, stalak za kotlić i plamenik ako ne koristite drva. To su jela koja trebaju imati bogat, gust umak, ali ponekad se dogodi da ostanu previše rijetki. Mnogi koriste brašno za zgušnjavanje, no ako želite izbjeći brašno zbog prehrambenih razloga ili jednostavno preferirate prirodnije metode, postoji nekoliko odličnih alternativa.
U nastavku donosimo najbolje trikove za postizanje guste i bogate teksture gulaša ili paprikaša bez dodavanja brašna.
Dugotrajno kuhanje na laganoj vatri
Jedan od najjednostavnijih načina za prirodno zgušnjavanje je strpljenje. Dulje kuhanje na laganoj vatri omogućuje da se višak tekućine reducira, a jelo prirodno zgusne. Osim toga, meso i povrće će otpustiti više okusa, pa će umak postati bogatiji i intenzivniji.
Savjet: Ako gulaš ili paprikaš još uvijek nisu dovoljno gusti, pri kraju kuhanja skinite poklopac kako bi tekućina brže isparila.
Pire od povrća
Jedan od najboljih trikova je korištenje povrća kao prirodnog sredstva za zgušnjavanje. Evo nekoliko načina:
Krumpir – skuhajte jedan ili dva krumpira u jelu, zatim ih izvadite, zgnječite vilicom ili štapnim mikserom i vratite u lonac.
Mrkva – daje slatkast okus i dodatnu gustoću. Može se naribati ili usitniti i pred kraj kuhanja izblendati u umak.
Luk – ako ste na početku dinstali puno luka, on će se tijekom kuhanja gotovo raspasti i zgusnuti jelo.
Pasirana rajčica – gusti umak od rajčice može pomoći u zgušnjavanju, pogotovo ako koristite domaći pelat.
Savjet: Povrće možete odvojeno skuhati, usitniti u pire i dodati u jelo za brži učinak.
Usitnjeni ili pasirani grah, leća ili slanutak
Mahunarke poput graha, leće ili slanutka odlične su za zgušnjavanje jer su bogate škrobom. Možete koristiti:
Pasirani kuhani grah – dodaje gustoću i bogat okus.
Leću – sitna crvena leća brzo se raskuha i prirodno zgusne umak.
Slanutak – pasiran slanutak može poslužiti kao prirodni zgušnjivač bez promjene okusa.
Ova metoda ne samo da zgušnjava jelo već i povećava hranjivu vrijednost.
Kruh ili krušne mrvice
Ako želite brzo rješenje, u gulaš možete dodati komadić starog kruha bez kore ili nekoliko žlica krušnih mrvica. Kruh će upiti višak tekućine i razgraditi se, a tekstura će postati gušća.
Savjet: Koristite kruh s neutralnim okusom kako ne biste promijenili aromu jela.
Krumpirov ili kukuruzni škrob
Ako ne želite koristiti brašno, dobra alternativa je škrob:
Krumpirov škrob – dodaje se u maloj količini (razmućen u vodi) pred kraj kuhanja.
Kukuruzni škrob – koristi se na isti način kao i krumpirov škrob, ali treba paziti da se ne doda previše kako jelo ne bi postalo previše gusto i ljepljivo.
Škrob brzo zgušnjava jelo, pa ga dodajte postepeno dok ne postignete željenu gustoću.
Maslac i povrće
Ako želite bogatiju i kremastiju teksturu, možete napraviti gusti umak na sljedeći način:
Dinstajte sitno nasjeckano povrće (luk, mrkvu, celer) na maslacu dok ne postane potpuno mekano.
Izblendajte ga u pire i dodajte u jelo.
Ova metoda daje bogat okus i prirodno zgušnjava gulaš ili paprikaš.
Ako želite zgusnuti gulaš ili paprikaš bez brašna, postoji mnogo prirodnih alternativa. Možete koristiti duže kuhanje, pire od povrća, mahunarke, kruh, škrob ili kombinaciju nekoliko metoda.
Sve ove opcije ne samo da će zgusnuti jelo, već će mu dodati dodatni okus i nutritivnu vrijednost. Isprobajte različite tehnike i pronađite onu koja vam najbolje odgovara.