Besplatna dostava za narudžbe iznad 250.00 €

042/421-261 ili centar.rostilja@gmail.com

Uto - Pet 08:30 -16:30 h Sub 08 - 16 h
Moj račun
0
0
Dostava: Besplatna
Sveukupno: 0,00 €
Pregled košarice
Do besplatne dostave nedostaje vam 250,00 €
Početna Savjeti za roštiljanje Kako spriječiti da se hrana lijepi za rešetku roštilja

Kako spriječiti da se hrana lijepi za rešetku roštilja

Svi članci
Datum objave: 02.05.2025.

Lijepljenje hrane za rešetku – to je jedna od najneugodnijih situacija koje te mogu zadesiti dok roštiljaš. Umjesto sočnog, zapečenog komada mesa ili ribe, dobiješ natrgane ostatke, dio zalijepljen, dio preokrenut – i frustraciju koja može pokvariti cijeli doživljaj. No uz malo znanja i nekoliko jednostavnih koraka, to se vrlo lako može izbjeći.

Očisti rešetku prije svake upotrebe

Mnogi zanemaruju ovu osnovnu stvar. Prljava rešetka s ostacima prethodnog pečenja nije samo nehigijenska, nego je i glavni razlog zašto se hrana lijepi. Izgoreni ostaci hrane i masnoće stvaraju neravnu, ljepljivu površinu.

Prije svake nove upotrebe, dok je rešetka još vruća, prijeđi preko nje žičanom četkom, a možeš koristiti i zgužvanu aluminijsku foliju kao zamjenu. Dovoljno je nekoliko poteza da površina bude čista i spremna za novo pečenje.

Dobro zagrij roštilj prije pečenja

Jedna od čestih pogrešaka je stavljanje hrane na hladnu ili mlaku rešetku. To gotovo jamči lijepljenje. Kada je rešetka dovoljno zagrijana, površina mesa ili ribe se brže zatvara i zapeče, čime se stvara prirodna zaštita koja sprječava lijepljenje.

Zagrij roštilj najmanje 10–15 minuta prije nego što staviš hranu. Ako čuješ tiho cvrčanje kada staviš komad mesa, znaš da je temperatura dobra.

Naulji rešetku – ali sigurno i umjereno

Mnogi ljudi ulijevaju ulje direktno na rešetku ili u vatru, što nije samo neučinkovito, već i opasno – može izazvati plamen i zapaljenja. Ispravan način je ovaj:

Uzmi papirnati ubrus, nakapaj malo ulja (biljno ili s visokom točkom dimljenja, npr. suncokretovo ili repičino), uhvati ga kuhinjskim kliještima i premaži vruću rešetku ubrusom. Dovoljan je tanak sloj.

Ulje će stvoriti barijeru između hrane i metala, čime se znatno smanjuje mogućnost lijepljenja.

Pripremi i suhu površinu hrane

I hrana igra svoju ulogu – osobito meso, riba i povrće koje su svježe oprani ili mokri od marinade. Vlaga uzrokuje isparavanje i stvaranje pare, što otežava pravilno pečenje i potiče lijepljenje.

Prije pečenja, lagano obriši višak vlage papirnatim ubrusom i premaži hranu vrlo tankim slojem ulja. Također, neka hrana bude na sobnoj temperaturi, a ne direktno iz hladnjaka – nagli prijelaz u visoku temperaturu može stvoriti dodatne probleme.

Ne okreći prerano

Strpljenje je možda najvažniji savjet. Pokušaj preokrenuti komad mesa ili ribe prerano, i on će se raspasti – jer se još nije stvorila korica. Ako hrana „zapinje“, to znači da još nije spremna za okretanje. Pričekaj minutu-dvije – kad se prirodno odvoji od rešetke, znat ćeš da je pravi trenutak.

Koristi lopaticu, ne vilicu – da ne probušiš meso i ne iscuri sok.

Koristi kvalitetnu rešetku ili dodatke

Ne lijepe se sve rešetke jednako. Lijevano željezo i emajlirane rešetke bolje zadržavaju toplinu i manje prianjaju od jeftinijih, tankih modela. Ako često pečeš osjetljivu hranu, poput ribe ili sitnog povrća i imaš problema s ljepljenjem, razmisli o zamjeni rešetke, a ponudu najboljih rešetki za roštilj pogledaje na našoj stranici.

Spriječiti da se hrana lijepi za rešetku nije pitanje sreće, već rutine. Ako redovito čistiš roštilj, koristiš odgovarajuću temperaturu, nauljiš rešetku i hranu pravilno pripremiš, pečenje će biti ne samo uspješno, nego i zadovoljstvo. S ovim savjetima, tvoj sljedeći roštilj bit će bez nerviranja – samo miris, cvrčanje i sočna hrana na tanjuru.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naše Uvjete kupnje.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

 

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

Google maps
Facebook messenger (like page)
Live chat
Sendgrid

Google tag manager
Google analytics
Google ecommerce
Facebook pixel