Kuhanje na otvorenoj vatri poseban je doživljaj. povezuje nas s prirodom i vraća nas tradicionalnim metodama pripreme hrane. Za razliku od kuhanja na štednjaku ili roštilju s plamenikom, ovdje ne postoji gumb za podešavanje temperature. Upravo zato je važno znati kako pravilno kontrolirati vatru i toplinu kako bi jela ispala savršeno.
Odabir pravog drva
Vrsta drva igra veliku ulogu u kontroli temperature. Tvrda drva, poput hrasta, bukve ili graba, gore sporije i ravnomjernije te stvaraju dugotrajan žar. Meka drva, poput bora i smreke, gore brzo i stvaraju nagle promjene temperature. Ako želite dugotrajnu i stabilnu temperaturu, birajte tvrdo drvo.
Pravilno slaganje drva i loženje
Način na koji slažete vatru utječe na distribuciju topline:
Piramidalna vatra – brzo se zapali i pruža visoku temperaturu u početnim fazama. Dobra je za početno zagrijavanje lonaca i kotlića.
Dugotrajna vatra s panjevima – idealna za sporo kuhanje, jer osigurava postepeno oslobađanje topline.
Korištenje žara umjesto plamena
Plamen daje nagle i nepredvidive promjene temperature, dok žar pruža postojanu toplinu. Kada se drva pretvore u žar, rasporedite ih ispod kotlića ili roštilja kako biste osigurali ravnomjerno zagrijavanje.
Podešavanje topline udaljavanjem kotlića od plamena
Ako koristite tronožac ili nosač za kotlić, možete jednostavno kontrolirati temperaturu podizanjem ili spuštanjem posude. Što je lonac bliže vatri, temperatura je viša. Ako nemate prilagodljiv nosač, možete koristiti kamenje ili cigle kako biste promijenili visinu.
Raspored žara i vatre
Ako želite visoku temperaturu, dodajte više žara ispod lonca ili tave.
Ako želite srednju temperaturu, žar rasporedite ravnomjerno i ostavite malo prostora za cirkulaciju zraka.
Ako želite nisku temperaturu, maknite dio žara ili stavite lonac na rub vatre gdje je toplina blaža.
Korištenje poklopca i reflektora topline
Poklopac na kotliću ili loncu pomaže u zadržavanju topline i ravnomjernom kuhanju. Možete koristiti i metalne ploče, kamenje ili cigle kao reflektore topline koji usmjeravaju toplinu prema posudi i smanjuju gubitak energije.
Dodavanje ili uklanjanje goriva
Ako temperatura pada, dodajte novo drvo ili raspirite žar puhanjem ili lepezom. Ako je temperatura previsoka, maknite dio žara ili pomaknite lonac na manje zagrijani dio vatre.
Kuhanje na otvorenoj vatri zahtijeva malo prakse, ali kada savladate tehnike regulacije temperature, moći ćete pripremati savršena jela. Pravilnim odabirom drva, korištenjem žara, podešavanjem visine posude i kontroliranjem količine goriva, svaki obrok pripremljen na vatri bit će pravo gastronomsko remek-djelo! Proces kuhanja na otvorenom svakako olakšava dobar kotlić koji može biti emajlirani ili lijevani i stalak za kotlić.