Besplatna dostava za narudžbe iznad 250.00 €
042/421-261 ili centar.rostilja@gmail.com Uto - Pet 09 - 17h Sub 08 - 16 h
Moj račun
0
0
Dostava: Besplatna
Sveukupno: 0,00 €
Pregled košarice
Do besplatne dostave nedostaje vam 250,00 €
Početna Savjeti za roštiljanje Kako regulirati temperaturu kada kuhamo na otvorenoj vatri?

Kako regulirati temperaturu kada kuhamo na otvorenoj vatri?

Svi članci
Datum objave: 24.01.2025.

Kuhanje na otvorenoj vatri poseban je doživljaj. povezuje nas s prirodom i vraća nas tradicionalnim metodama pripreme hrane. Za razliku od kuhanja na štednjaku ili roštilju s plamenikom, ovdje ne postoji gumb za podešavanje temperature. Upravo zato je važno znati kako pravilno kontrolirati vatru i toplinu kako bi jela ispala savršeno.

Odabir pravog drva

Vrsta drva igra veliku ulogu u kontroli temperature. Tvrda drva, poput hrasta, bukve ili graba, gore sporije i ravnomjernije te stvaraju dugotrajan žar. Meka drva, poput bora i smreke, gore brzo i stvaraju nagle promjene temperature. Ako želite dugotrajnu i stabilnu temperaturu, birajte tvrdo drvo.

Pravilno slaganje drva i loženje

Način na koji slažete vatru utječe na distribuciju topline:

Piramidalna vatra – brzo se zapali i pruža visoku temperaturu u početnim fazama. Dobra je za početno zagrijavanje lonaca i kotlića.

Dugotrajna vatra s panjevima – idealna za sporo kuhanje, jer osigurava postepeno oslobađanje topline.

Korištenje žara umjesto plamena

Plamen daje nagle i nepredvidive promjene temperature, dok žar pruža postojanu toplinu. Kada se drva pretvore u žar, rasporedite ih ispod kotlića ili roštilja kako biste osigurali ravnomjerno zagrijavanje.

Podešavanje topline udaljavanjem kotlića od plamena

Ako koristite tronožac ili nosač za kotlić, možete jednostavno kontrolirati temperaturu podizanjem ili spuštanjem posude. Što je lonac bliže vatri, temperatura je viša. Ako nemate prilagodljiv nosač, možete koristiti kamenje ili cigle kako biste promijenili visinu.

Raspored žara i vatre

Ako želite visoku temperaturu, dodajte više žara ispod lonca ili tave.

Ako želite srednju temperaturu, žar rasporedite ravnomjerno i ostavite malo prostora za cirkulaciju zraka.

Ako želite nisku temperaturu, maknite dio žara ili stavite lonac na rub vatre gdje je toplina blaža.

Korištenje poklopca i reflektora topline

Poklopac na kotliću ili loncu pomaže u zadržavanju topline i ravnomjernom kuhanju. Možete koristiti i metalne ploče, kamenje ili cigle kao reflektore topline koji usmjeravaju toplinu prema posudi i smanjuju gubitak energije.

Dodavanje ili uklanjanje goriva

Ako temperatura pada, dodajte novo drvo ili raspirite žar puhanjem ili lepezom. Ako je temperatura previsoka, maknite dio žara ili pomaknite lonac na manje zagrijani dio vatre.

Kuhanje na otvorenoj vatri zahtijeva malo prakse, ali kada savladate tehnike regulacije temperature, moći ćete pripremati savršena jela. Pravilnim odabirom drva, korištenjem žara, podešavanjem visine posude i kontroliranjem količine goriva, svaki obrok pripremljen na vatri bit će pravo gastronomsko remek-djelo! Proces kuhanja na otvorenom svakako olakšava dobar kotlić koji može biti emajlirani ili lijevani i stalak za kotlić.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naše Uvjete kupnje.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

 

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

Google maps
Facebook messenger (like page)
Live chat
Sendgrid

Google tag manager
Google analytics
Google ecommerce
Facebook pixel