042/421-261 ili centar.rostilja@gmail.com
Uto - Pet 08:30 -16:30 h Sub 08 - 16 hGusnato posuđe poznato je po svojoj izdržljivosti, ravnomjernom zadržavanju topline i dugotrajnosti, no kako bi vam služilo godinama, potrebno ga je pravilno održavati. Loša njega može dovesti do hrđanja, gubitka neprianjajućih svojstava i skraćenog vijeka trajanja. U nastavku saznajte kako ga pravilno čistiti, čuvati i održavati u najboljem stanju.
Prvo korištenje – začinjavanje posuđa
Ako vaše gusnato posuđe nije prethodno začinjeno (premazano zaštitnim slojem ulja), prije prve upotrebe potrebno ga je pripremiti. Začinjavanje stvara zaštitni sloj koji sprečava hrđanje i poboljšava neprianjajuća svojstva. Proces je jednostavan:
Operite posuđe toplom vodom i blagim deterdžentom, a zatim ga temeljito osušite.
Nanesite tanak sloj biljnog ulja ili svinjske masti na cijelu unutarnju i vanjsku površinu.
Stavite posuđe u pećnicu na 180–200 °C, okrenuto naopako, i pecite sat vremena. Stavite aluminijsku foliju ispod kako biste spriječili kapanje ulja.
Ostavite da se ohladi prije ponovne upotrebe.
Ovaj postupak možete ponoviti nekoliko puta kako biste poboljšali zaštitni sloj.
Čišćenje nakon svake upotrebe
Gusnato posuđe ne smije se prati u perilici posuđa jer deterdženti i visoke temperature mogu ukloniti zaštitni sloj i uzrokovati hrđu. Najbolji način čišćenja je ručno pranje toplom vodom i mekom spužvom. Ako postoje tvrdokorne naslage, koristite grubu sol i malo vode te lagano istrljajte.
Nikada nemojte namakati gusnato posuđe u vodi duže vrijeme jer može doći do korozije. Nakon pranja, odmah ga osušite papirnatim ručnikom ili stavite na laganu vatru da se potpuno osuši.
Ponovno začinjavanje
S vremenom će zaštitni sloj ulja na gusnatom posuđu oslabiti, osobito ako ga često koristite ili ribate jačim sredstvima. Ako primijetite da se hrana počela lijepiti za dno ili da je površina suha i gruba, vrijeme je za ponovno začinjavanje. Postupak je isti kao kod prvog začinjavanja – tanak sloj ulja i pečenje u pećnici.
Kako spriječiti hrđanje?
Hrđa je najveći neprijatelj gusnatog posuđa, a nastaje zbog vlage. Kako biste je spriječili, pridržavajte se ovih pravila:
Nikada ne ostavljajte posuđe mokro – uvijek ga dobro osušite nakon pranja.
Povremeno premazujte tankim slojem ulja kako biste sačuvali zaštitni premaz.
Ako primijetite male tragove hrđe, uklonite ih abrazivnom spužvom ili čeličnom vunom, a zatim ponovno začinite posuđe.
Pravilno skladištenje
Kako biste osigurali dugovječnost gusnatog posuđa, važno ga je pravilno skladištiti. Držite ga na suhom mjestu, po mogućnosti na prozračnim policama. Ako slažete više komada jedno na drugo, između njih stavite papirnate ručnike ili kuhinjske krpe kako biste spriječili grebanje i zadržavanje vlage.
Gusnato posuđe može trajati generacijama ako ga pravilno održavate. Ključni koraci uključuju redovito začinjavanje, nježno čišćenje, temeljito sušenje i pravilno skladištenje. Pridržavanjem ovih savjeta, vaše gusnato posuđe zadržat će svoja neprianjajuća svojstva i postati nezaobilazan dio vaše kuhinje.
Ako Vam se sviđao članak, zaprati nas na društvenim mrežama :)