042/421-261 ili centar.rostilja@gmail.com
Uto - Pet 08:30 -16:30 h Sub 08 - 16 hHrskava korica na mesu jedna je od stvari koje čine obrok neodoljivim. Bilo da pripremate piletinu, svinjetinu ili steak, ta savršena kombinacija sočne unutrašnjosti i hrskave, zlatno-smeđe površine ključna je za vrhunski okus. No, što učiniti ako nemate fritezu? Dobra vijest je da postoji nekoliko trikova koji će vam pomoći da postignete savršenu koricu koristeći samo tavu, pećnicu ili roštilj.
Odabir pravog mesa
Prije nego što krenete u pripremu, važno je odabrati pravo meso. Masniji komadi mesa poput pilećih bataka, svinjskih kotleta ili steakova prirodno će razviti hrskaviju koricu jer mast pomaže u stvaranju hrskavosti. Ako koristite posnije meso, možete dodati malo ulja ili maslaca kako biste poboljšali rezultat.
Suho salamurenje – ključ hrskave površine
Jedan od najboljih trikova za hrskavu koricu je suho salamurenje. Umjesto da meso potapate u marinadu, pospite ga solju i začinima te ostavite uncovered (nepokriveno) u hladnjaku najmanje nekoliko sati, a idealno preko noći. Sol će izvući vlagu na površinu, koja će se potom ponovno upiti u meso, dok će koža ili vanjski sloj postati suši – što znači bolju hrskavost tijekom pečenja.
Postupak:
Meso pospite krupnom soli i po želji dodajte začine poput papra, dimljene paprike ili suhog bilja.
Ostavite u hladnjaku na rešetki ili tanjuru nepokriveno najmanje 4 sata (piletinu i svinjetinu možete ostaviti i do 24 sata).
Prije pečenja meso obrišite papirnatim ručnikom kako biste uklonili višak vlage.
Pravilan odabir masnoće i temperature
Ako koristite tavu, najbolji rezultati postižu se s masnoćom koja podnosi visoke temperature. Biljna ulja poput suncokretovog, kikirikijevog ili ulja repice idealni su za postizanje hrskave korice jer imaju visok stupanj dimljenja. Maslac i maslinovo ulje mogu se dodati na kraju pečenja za dodatni okus.
Važno: Tavu ili pećnicu uvijek prethodno dobro zagrijte! Dodavanje mesa na hladnu površinu može dovesti do ispuštanja previše tekućine, što će omekšati koricu umjesto da je učini hrskavom.
Pečenje na tavi – tajne savršenog steak-a i piletine
Ako želite hrskavu koricu na steak-u ili piletini, koristite metodu “pečenje i odmaranje”:
Zagrijte gusnatu ili tešku tavu na srednje jakoj do jakoj vatri.
Nemojte dodavati previše ulja – dovoljne su samo nekoliko kapi koje će podmazati površinu.
Stavite meso i pustite da se peče bez pomicanja 2-3 minute, dok se ne stvori zlatno-smeđa korica.
Okrenite meso i ponovite postupak s druge strane.
Po želji dodajte maslac, češnjak i začinsko bilje te lagano prelijevajte preko mesa kako biste pojačali aromu.
Pustite meso da odstoji nekoliko minuta prije rezanja – to omogućava ravnomjernu distribuciju sokova unutar mesa.
Pečenje u pećnici – hrskava piletina i svinjetina
Ako želite savršeno hrskavu piletinu bez friteze, koristite pećnicu:
Zagrijte pećnicu na 220°C.
Meso premažite tankim slojem ulja i pospite začinima.
Stavite ga na rešetku iznad pleha kako bi se masnoća mogla cijediti, umjesto da se nakuplja ispod i omekšava koricu.
Pecite dok kožica ne postane hrskava (za pileće batke oko 35-40 minuta, za svinjetinu oko 25-30 minuta).
Na kraju možete pojačati temperaturu na 250°C na nekoliko minuta ili uključiti gornji grijač kako biste dodatno zapekli površinu.
Pečenje na roštilju – kako dobiti karameliziranu koricu bez da meso "zagori"
Roštilj može biti odličan alat za postizanje hrskave korice, ali važno je znati pravilno rukovati vatrom.
Zagrijte roštilj na visoku temperaturu i dobro očistite rešetke.
Meso prije pečenja premažite uljem kako se ne bi lijepilo.
Pecite na izravnoj vatri nekoliko minuta sa svake strane kako biste dobili koricu.
Zatim ga prebacite na neizravnu toplinu kako bi se nastavilo peći iznutra bez izgaranja površine.
Po želji, na kraju premazujte meso maslacem, BBQ umakom ili glazurom kako biste dodatno poboljšali okus.
Trik s praškom za pecivo za ekstra hrskavost
Ako želite ultra-hrskavu piletinu, možete dodati malo praška za pecivo u smjesu soli i začina. Natrijev bikarbonat u prašku za pecivo pomaže isušiti kožicu i omogućuje bolju reakciju prženja, što rezultira hrskavijom teksturom.
Omjer:
1 žličica praška za pecivo na 500 g mesa, pomiješano sa soli i začinima.
Ostavite meso u hladnjaku nepokriveno nekoliko sati prije pečenja.
Savršena hrskava korica nije rezervirana samo za restorane – možete je postići i kod kuće uz pravilnu pripremu mesa, dobru kontrolu topline i korištenje pravih tehnika. Bilo da pečete meso na tavi, u pećnici ili na roštilju, ključ je u suhoj površini, visokim temperaturama i pravilnom odmoru mesa nakon pečenja. Isprobajte ove trikove i uživajte u savršeno pečenom mesu sa zlatno-hrskavom koricom!