Ispekli ste meso na roštilju, a nemate ideju što bi ste uz njega poslužili? Izaberite jedan od naših brzih i zdravih priloga uz meso. Oduševite svoje goste, a jelo podignite na višu razinu.
Piletina na roštilju uvijek je odličan izbor za zdravi i ukusan obrok. Možete ju pripremati na različite načine, bilo da pečete cijelo pile, pileća prsa ili krilca, piletinu vole gotovo svi. Osim toga, odlično se slaže s većinom priloga. Pripremili smo vam nekoliko ideja za prilog uz piletinu koji će obogatiti vaše jelo svaki put.
Šparoge sa sirom idealan su prilog uz piletinu na roštilju, a možete ih omotati i sa slaninom za još jači okus. U posudu za pečenje stavite kuhane šparoge. Zalijte s vrhnjem za kuhanje, začinite češnjakom, soli i paprom. Dodajte ribani parmezan i mozzarellu te stavite u pećnicu. Pecite oko 15 minuta dok se ne otopi sir i šparoge postanu mekane.
Kukuruz na žaru je savršeni ljetni prilog uz meso. Očistite klipove kukuruza i narežite na jednake dijelove. Kukuruz pecite na roštilju i tijekom pečenja premazujte s maslacem. Pred kraj pečenja posolite po želji i poslužite još toplog uz piletinu.
Batat je izvrstan izbor za sve sladokusce, a djeca će ga obožavati. Možete ga peći, pržiti a bit će još ukusniji na roštilju. Narežite batat na deblje ploške. Začinite s malo ulja i soli i pecite do kad ne omekša. Za još brži ručak koristite dvostruke zone roštiljanja. Dok na jednoj strani pečete piletinu, na drugoj ispecite ukusan batat.
Riba je niskokalorična namirnica koja je bogata proteinima. Poželjna je u tjednom jelovniku zbog brojnih blagotvornih učinaka na naše zdravlje. Često je blagog i laganog okusa. Kako bi taj okus došao do izražaja potrebni su nam blagi prilozi, a istovremeno bogati okusom.
Domaći krumpir je odličan prilog uz sve plodove mora, a jednostavan je i brz za pripremu. Krumpir narežite na četvrtine jednake debljine i začinite češnjakom u prahu, paprom i malo soli. Dodajte maslinovo ulje te pecite desetak minuta na roštilju. Domaći krumpir će se izvrsno slagati uz svaku ribu.
Kuskus je veoma ukusna i hranjiva namirnica, a odlično će odgovarati kao prilog uz ribu. Kuskus skuhajte i začinite s paprom i soli. Paprike napunite smjesom i na vrh dodajte kriške mozzarelle. Pecite u pećnici do željene mekoće paprike i poslužite uz plodove mora.
Uz škampe, kozice i ostale plodove mora odaberite tjesteninu i nećete pogriješiti. Napravite umak od limunovog soka, vrhnja za kuhanje i parmezana. Sve skupa začinite s paprom i soli. Skuhajte tjesteninu te ju prelijte kremastim i ukusnim umakom od limuna.
Umjereni unos crvenog mesa bitan je za uravnoteženu prehranu. Vrlo je dobar izvor vitamina B i željeza čime pogoduje našem zdravlju. Kada birate crveno meso pazite na kvalitetu. Kod pripreme ne zaboravite na marinadu kako bi meso uvijek ispalo sočno te ga poslužite uz neki od navedenih i jednostavnih priloga uz roštilj.
Ovaj aromatičan krumpir odličan je ljetni prilog uz svaki roštilj. Krumpir izrežite na polovice ili četvrtine ako su veći. Prelijte ga maslinovim uljem, začinite sa svježe sjeckanim ružmarinom, paprom i soli te pecite na roštilju. Poslužite ga kao prilog uz govedini, junetinu, ovčetinu ili janjetinu na žaru.
Volite mahune? Onda sigurno nećete požaliti ako ih isprobajte i kao prilog uz crveno meso. Kratko blanširajte mahune te ih ocijedite. Na malo maslaca propirjajte mahune i začinite sa soli i paprom. Kuhajte do željene mekoće. Kad su mahune gotove dodajte im svježe sjeckani peršin i poslužite još tople.
Razveselite svoje nepce šarenim ražnjićima od povrća i dodajte svojim omiljenim odrescima raznolikost okusa i boja. Koristite papriku, rajčicu, tikvice, cvjetaču, gljive, prokulice ili šparoge. Povrće narežite na ploške iste debljine, začinite sa soli i paprom te dodajte malo ulja. Na štapiće za ražnjiće stavljajte naizmjenično komadiće povrća po želji. Za zdraviji okus ražnjiće od povrća ispecite na električnom roštilju.
Svinjetina je vrlo svestrana namirnica bogata proteinima. Od suhomesnatih proizvoda pa sve do carskog mesa, lungića ili mljevenog mesa i odojka. Osim toga, zbog izvrsnog okusa svinjetina je jedno od najčešće korištenih mesa.
Kelj se lako i brzo sprema, a ujedno je i vrlo zdrava namirnica. U tavi popržite češnjak i dodajte kelj. Začinite sa soli i paprom te poklopite. Kuhajte do kad kelj ne omekša te mu na kraju dodajte malo soka od limuna. Ovo zeleno lisnato povrće upotpunit će okus svinjskog mesa.
Olakšajte si posao i spremite jednostavan krumpir koji će se topiti u ustima. Marinirajte ga kratko u mješavini maslinova ulja, maslaca, svježe sjeckanog kopra, češnjaka, soli i papra. krumpir omotajte s aluminijskom folijom i stavite ga na roštilj. Kad je krumpir mekan, jelo je gotovo. Osim uz meso poslužite ga uz svježu sezonsku salatu.
Šampinjoni su iznimno bogati proteinima pa nemojte zaboraviti na njih u svojoj kuhinji. Izrežite ih na polovice te začinite s maslinovim uljem, timijanom, soli i paprom. Pecite u pećnici ili na roštilju do kad ne potamne i omekšaju. Poslužite ih tople i počastite svoje nepce ovim ukusnim prilogom.
Hladne salate su idealan prilog uz meso na roštilju. Lagane, osvježavajuće i brze za pripremu, a jedina mana je što brzo nestaju stoga se pobrinite da napravite dovoljnu količinu.
Osvježavajuća caprese salata je prikladan ljetni prilog. Narežite rajčicu i mozzarellu na tanke ploške i naizmjenično ih posložite na tanjuru. Posolite po ukusu i prelijte maslinovim uljem. Preko svega pospite nekoliko svježih listova bosiljka. Salatu poslužite hladnu uz vaše omiljene odreske.
Osvježavajuća salata s kvinojom i sezonskim povrćem bogata je proteinima i savršeno pristaje svakom roštilju. Narežite grilanu tikvicu, papriku ili povrće po vašem izboru te dodajte skuhanu i ohlađenu kvinoju. Salatu prelijte maslinovim uljem i sokom od limuna te začinite sa soli po želji. Sve dobro promiješajte i ohladite ju u frižideru.
Meksička salata je brzo gotova i savršen je prilog uz svaki roštilj. Narežite crvenu i zelenu papriku i pola glavice luka. Dodajte kukuruz i grah iz konzerve i začinite chili umakom. Prelijte s uljem i octom te dobro pomiješajte. Salatu poslužite hladnu uz meso koje ste ispekli na roštilju.
Kako bi zaokružili svako jelo potreban nam je ukusan prilog uz meso. Izaberite namirnice koje vam najviše odgovaraju i nećete pogriješiti.