Vinogradarski ćevap je kralj svih ražnjeva, više vrsta mesa kombinirano sa svježim povrćem i dimljenim špekom, a sve zapakirano u teleću maramicu već samo po sebi odaje da se radi o eksploziji okusa.
- Svinjsku i teleću vratinu marinirajte u začinima po želji. Mi smo koristili sol, papar, slatku mljevenu papriku, češnjak u granulama i luk u granulama. Teleći flam narežite na manje dijelove i također marinirajte u istim začinima.
- Na deblje kocke narežite dimljeni špek koji će dobro doći jer ima visoki postotak masnoće koja nam treba kako bi meso ostalo sočno.
- Povrće (luk i papriku) narežite na veće dijelove kako ne bi pucali prilikom postavljanja na ražanj.
- Na ražanj krenite postavljati redom, špek, luk, teleću vratinu, svinjsku vratinu, teleći flam, papriku i tako redom.
- Kada završite s postavljanjem mesa, ražanj dobro osigurajte i pričvrstite vilicama, pa sve skupa umotajte u veliku teleću maramicu kojoj je također uloga da sačuva sočnost mesa.
- Povežite sve skupa špagom i postavite na planetarni motor unutar pečenjare na već dobro pripremljenu vatru.
- Bilo bi dobro da vatru pripremite puno ranije i da se pečenjara dobro zagrije.
- Na kontroliranoj vatri ravnomjerno pecite cijeli komad vinogradarskog ćevapa i povremeno dodajte soli po telećoj maramici kako bi na kraju i s vanjske strane bilo dovoljno slano.
- Krumpir narežite na manje komade, začinite po želji i ubacite u tepsiju u prvim minutama pečenja vinogradarskog ćevapa. NAPOMENA: Vatru koju pripremate za ražanj naložite točno na mjestu gdje će biti tepsija kako bi se šamot zagrijao i na taj način osigurao dovoljno jaku temperaturu za krumpir.
- Kada je meso pečeno, skinite ga i ostavite da se odmara minimalno 15-20 minuta. Za to vrijeme dovršite krumpir i pripremite tepsiju za meso.
- Oslobodite vinogradarski ćevap od špage i teleće maramice i poslužite uz krumpir, a cijeli proces možete vidjeti u videu koji smo priložili uz ovaj recept. Dobar tek.
Podijeli s prijateljima
Facebook
Whatsapp
Viber
Pošalji prijatelju na email
Ispiši recept