Želite otkriti sve tajne najukusnije piletine na ražnju? Ovaj recept otkriva upravo to, postanite glavni majstor za ovu deliciju, a uz povrće koje ćete ispeći na žaru poslužite ovo jelo svojoj ekipi i više nikada nećete raditi piletinu na isti način.
PRIPREMA
- Pripremiti začin s kojim ćemo začiniti piletinu. Tri žličice soli, jedna žličica papra, jedna žličica crvene paprike, jedna žličica luka u granulama, jedna žličica češnjaka u granulama i po želji pola žličice smeđeg šećera.
- Začin dobro izmiješamo, piletinu premažemo maslinovim uljem ili nekom drugom masnoćom i dobro utrljamo začin koji smo upravo pripremili.
- Pilad postavimo na ražanj. Najbolje je da imate duple vilice kao i mi u videu. Bitno ih je dobro pričvrstiti kako se tijekom pečenja ne bi okretali. Također bitno je sve dijelove vezati što više uz tijelo kako ne bi prebrzo "izgorjeli" na žaru.
- Vatru pripremite ranije i prvih pola sata krenite lagano grijati meso i površinu piladi. Mi smo imali sreće raditi na planetarnom motoru, pa smo mogli birati brzinu od 6 okretaja u minuti.
- Nakon što se meso dobro zagrijalo, možemo pojačati vatru. Mi smo pilad "probušili" nožem kako bi ih zalijevao višak masnoće s vanjske strane. Ako ovo radite pazite da ne probušite preduboko prsa jer će osim masnoće izaći i sokovi, te će vam prsa ostati suha.
- Dok se piletina vrti na ražnju, pripremite povrće po želji. Mi smo povrće narezali na kocke cca. 2x2cm, začinili maslinovim uljem, solju, paprom i dalmatinskim začinima. Dobro izmiješajte da se svi sastojci sjedine.
- Pripremljeno povrće smo postavili na male mačeve kao ražnjiće.
- Postepeno pojačavamo vatru iza ražnja, a nakon dva sata možemo podvući i žar neposredno ispod piladi kako bi dobili željeni stupanj zapečene kože. Uz ražanj postavimo povrtne ražnjiće i vrtimo ih dok se ne ispeku.
- Nakon što je meso pečeno i zadovoljni smo vanjskim izgledom, maknemo sa žara, ostavimo cca. pola sata da "odmore" i da se svi sokovi unutar mesa smire. Ovo je vrlo bitan korak jer kada bi odmah krenuli rezati, iz prsa i bijelog mesa bi izašli svi sokovi, a meso bi ostalo suho.
- Narežite meso, poslužite uz povrće i zadovoljno slušajte pohvale koje ćete dobiti od strane vaših prijatelja. Dobar vam tek!
Podijeli s prijateljima
Facebook
Whatsapp
Viber
Pošalji prijatelju na email
Ispiši recept