Besplatna dostava za narudžbe iznad 150.00 €
042/421-261 ili info@centar-rostilja.hr Uto - Pet 09 - 17h Sub 08 - 16 h
Moj račun
0
0
Dostava: Besplatna
Sveukupno: 0,00 €
Pregled košarice
Do besplatne dostave nedostaje vam 150,00 €
logo

Recept za kozlića na ražnju

Datum objave: 05.09.2023.
Povezani proizvodi

Kako vrhunski pripremiti kozlića na ražnju? Zadivite svoje prijatelje, pogledajte video i naučite kako dobiti savršeno pečenog kozlića. Priprema je jednostavna, a dok se kozlić vrti uvijek dobro dođe koji gemišt.

  1. Kozlića dobro očistite i osušite kuhinjskim papirom.
  2. Od začina vam treba samo sol. Mi stavljamo 2% soli općenito na bilo koje meso koje pripremamo na ražnju. Važno je samo dobro rasporediti sol.
  3. Za početak skinite zaporke. Zaporci su donji dijelovi prednjih nogu kozlića/janjeta koji se koriste za zatvaranje stomaka tj. trbuha. Na trbuhu napravite sa svake strane po dva zareza u koje ćemo staviti zaporke i na taj način zatvoriti trbuh kada nasolimo unutrašnjost.
  4. Cijelog kozlića ravnomjerno nasoliti. Dvije petine soli na vanjski dio, jedna petina soli u džepove koje ćete napraviti kod prednjih i zadnjih nogu i dvije petine soli na unutrašnjost. Pogledajte u videu.
  5. Nakon što smo ga nasolili, stavljamo ražanj po cijeloj dužini kroz trbušnu šupljinu, na krajeve stavljamo velike vilice, a kroz kičmu na prednji dio ide držač kičme kako se kozlić na tom dijelu ne bi savinuo.
  6. Prednje i zadnje noge povežemo na šipku i sve dobro osiguramo, a na leđa kozlića možemo postaviti plućnu maramicu koja će dodatno čuvati meso od isušivanja prilikom pečenja.
  7. Vatru u roštilju pripremamo iza plećki i butova, a vatra ne smije dodirivati meso.
  8. Prvih sat vremena kozlića samo grijemo lagano i ne smije se cijediti.
  9. Drugih sat vremena pojačavamo vatru i približimo je kozliću ali ponovo samo kod plećke i buta jer je tu meso najdeblje i najduže se peče. Sredinu (rebra) još čuvamo od jake vatre.
  10. Treći sat se kozlić počinje znojiti dok mi još dodatno pojačavamo vatru.
  11. U loncu pripremite 2/3 vode i 1/3 ulja, a po želji dodajte i malo soli. S time ćemo premazivati kozlića kako bi izbjegli sušenje mesa.
  12. Sada stavite žar po cijeloj duljini kozlića i krećemo u završnu fazu.
  13. Nakon tri do tri i pol sata, kozlića poprskamo pivom kako bi dobili hrskavu kožu. Nakon toga pecite još 10-tak minuta i kozlić je gotov.
  14. U videu možete pogledati tehnike kojima možete utvrditi je li Kozlić pečen do kraja.
  15. Nakon što je kozlić gotov i skinete ga s ražnja, ostavite ga minimalno 20 minuta da odstoji i da se sokovi u njemu smire, a i da se ohladi jer ćete ga tako lakše rezati.
  16. Također u priloženom videu možete vidjeti na koji način smo rasjekli kozlića i pripremili ga za degustaciju.
Ispiši recept
Priprema: 30 minuta
Pečenje: 3h - 3:30h
Metoda pečenja: Indirektna
Složenost: Srednja složenost pripreme
Način Pripreme: Ražanj
Sastojci (4)
8-10

1 Kozlić (10-12kg)

200g - 250g soli

Špaga

Ražanj i vilice

Voda

Ulje

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naše Uvjete kupnje.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

 

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

Google maps
Facebook messenger (like page)
Live chat
Sendgrid

Google tag manager
Google analytics
Google ecommerce
Facebook pixel