Kako vrhunski pripremiti kozlića na ražnju? Zadivite svoje prijatelje, pogledajte video i naučite kako dobiti savršeno pečenog kozlića. Priprema je jednostavna, a dok se kozlić vrti uvijek dobro dođe koji gemišt.
- Kozlića dobro očistite i osušite kuhinjskim papirom.
- Od začina vam treba samo sol. Mi stavljamo 2% soli općenito na bilo koje meso koje pripremamo na ražnju. Važno je samo dobro rasporediti sol.
- Za početak skinite zaporke. Zaporci su donji dijelovi prednjih nogu kozlića/janjeta koji se koriste za zatvaranje stomaka tj. trbuha. Na trbuhu napravite sa svake strane po dva zareza u koje ćemo staviti zaporke i na taj način zatvoriti trbuh kada nasolimo unutrašnjost.
- Cijelog kozlića ravnomjerno nasoliti. Dvije petine soli na vanjski dio, jedna petina soli u džepove koje ćete napraviti kod prednjih i zadnjih nogu i dvije petine soli na unutrašnjost. Pogledajte u videu.
- Nakon što smo ga nasolili, stavljamo ražanj po cijeloj dužini kroz trbušnu šupljinu, na krajeve stavljamo velike vilice, a kroz kičmu na prednji dio ide držač kičme kako se kozlić na tom dijelu ne bi savinuo.
- Prednje i zadnje noge povežemo na šipku i sve dobro osiguramo, a na leđa kozlića možemo postaviti plućnu maramicu koja će dodatno čuvati meso od isušivanja prilikom pečenja.
- Vatru u roštilju pripremamo iza plećki i butova, a vatra ne smije dodirivati meso.
- Prvih sat vremena kozlića samo grijemo lagano i ne smije se cijediti.
- Drugih sat vremena pojačavamo vatru i približimo je kozliću ali ponovo samo kod plećke i buta jer je tu meso najdeblje i najduže se peče. Sredinu (rebra) još čuvamo od jake vatre.
- Treći sat se kozlić počinje znojiti dok mi još dodatno pojačavamo vatru.
- U loncu pripremite 2/3 vode i 1/3 ulja, a po želji dodajte i malo soli. S time ćemo premazivati kozlića kako bi izbjegli sušenje mesa.
- Sada stavite žar po cijeloj duljini kozlića i krećemo u završnu fazu.
- Nakon tri do tri i pol sata, kozlića poprskamo pivom kako bi dobili hrskavu kožu. Nakon toga pecite još 10-tak minuta i kozlić je gotov.
- U videu možete pogledati tehnike kojima možete utvrditi je li Kozlić pečen do kraja.
- Nakon što je kozlić gotov i skinete ga s ražnja, ostavite ga minimalno 20 minuta da odstoji i da se sokovi u njemu smire, a i da se ohladi jer ćete ga tako lakše rezati.
- Također u priloženom videu možete vidjeti na koji način smo rasjekli kozlića i pripremili ga za degustaciju.
Podijeli s prijateljima
Facebook
Whatsapp
Viber
Pošalji prijatelju na email
Ispiši recept