
Malo odmora od roštilja, s vremena na vrijeme treba nešto i ‘na žlicu’.
Svatko ima svoj recept za gulaš. Za slučaj da ga nemate ili ste voljni probati malo drugačije, mi ga radimo ovako! Izvadite svoj kotlić i krenimo na posao!
Namjestite vaš kotlić iznad lagane vatre. Odmah u njega stavite 2 dcl ulja (možete zamijeniti sa masti) i dodajte mu sav luk koji ste prethodno sitno nasjeckali. Pustite da se dinsta oko 20 minuta. Luku zatim dodajte mrkvu (naribanu ili nasjeckanu na kolute, kockice) i pustite još par minuta.
Za gustoću gulaša uopće nije potrebno brašno ili bilo kakav gustin. Uzimamo luka u omjeru 1:1 sa mesom i on je taj koji će kasnije dati onu prepoznatljivu gustu strukturu koju gulaš ima.
1 kg junetine
1 kg svinjetine
1,5-2 kg luka
2-3 veće mrkve
1/2 glavice celera
Začini (sol, vegeta, papar, ljuta i slatka paprika)
2-3 Lovorova lista
2 dcl pasirana rajčica
2 dcl crno vino
0,5 l temeljca (povrtni, goveđi)
fant za gulaš
1 žlica ajvara