Recept za kozlića ispod peke ili za jarića ispod saća. Svejedno je kako nazvali ovo jelo jer okus je taj koji ovaj recept čini savršenim. Meso meko kao putar i savršeno zapećeno povrće zajedno sa svim prekrasnim mirodijama je nešto što će impresionirati sve vaše prijatelje i obitelj.
- Meso po potrebi operemo, očistimo i dobro osušimo. U ovom receptu pripremamo meso u komadu i imamo plećku s rebrima i cijeli stražnji but.
- Večer prije meso dobro nasoliti sa 2% do 3% soli, po želji možete dodati i malo svježe mljevenog papra. Također po želji možete nožem načiniti male džepove i rupe kod debljih dijelova mesa, te ih dodatno nasoliti.
- Povrće očistite, operite i razrežite na manje dijelove. U ovom receptu se nalazi krumpir, papriku, mrkvu, luk i češnjak, a sve skupa smo začinili solju i paprom. Dodatno smo stavili ružmarin i češnjak.
- Sve zajedno stavljamo u tepsiju s time da prvo stavimo meso na stranu koja će kasnije završiti s gornje strane, a povrće stavljamo oko mesa.
- Mjesto gdje će doći peka u roštilju bitno je dobro zagrijati, pa drva zapalite točno na tom mjestu. Mi smo to mjesto grijali sat vremena.
- Uklonite žar s mjesta gdje će doći peka i dobro počistite. Ovaj korak malo požurite da se mjesto što manje ohladi. Postavite tepsiju i poklopite pekom. Jednu trećinu žara koju ste dobili od drva stavite na gornji dio peke, s drugom trećinom zatvorite donji rub peke, a ostatak stavite pored i na taj žar bacite još ugljena koji će s vremenom postati novi žar.
- Nakon sat vremena prvi puta dižemo peku. Sada bi meso trebalo već dobiti boju kao i povrće. Okrećemo meso i zalijemo vinom, u našem slučaju domaćom graševinom. Vodu koja je u tepsiji ostavite ili po želji izbacite ako volite da je peka više suha, no imajte na umu da će ta voda unutar peke održavati meso sočnim.
- Kada smo okrenuli meso, poklopimo peku i stavljamo novi žar po principu koraka br. 6.
- Iduće dizanje može biti za sat vremena ili za dva sata, ovisno o stanju mesa unutar peke. Mi smo ovoga puta iduće dizanje imali tek za 3 sata s time da smo stalno dodavali jako malo novog žara i time dozvolili da se meso i povrće pripremaju dugo na niskoj temperaturi. Koliko smo žara stavljali? Otprilike jednu lopaticu na vrh svakih pola sata do 45 minuta.
- Nakon tri i pol sata naš je kozlić gotov i spreman za rezanje i posluživanje. Dobar vam tek!
Podijeli s prijateljima
Facebook
Whatsapp
Viber
Pošalji prijatelju na email
Ispiši recept