Besplatna dostava za narudžbe iznad 200.00 €
042/421-261 ili info@centar-rostilja.hr Uto - Pet 09 - 17h Sub 08 - 16 h
Moj račun
logo

Kozlić pod pekom - Najbolji recept koji ćete pronaći

Datum objave: 18.05.2023.
Povezani proizvodi

Recept za kozlića ispod peke ili za jarića ispod saća. Svejedno je kako nazvali ovo jelo jer okus je taj koji ovaj recept čini savršenim. Meso meko kao putar i savršeno zapećeno povrće zajedno sa svim prekrasnim mirodijama je nešto što će impresionirati sve vaše prijatelje i obitelj.

  1. Meso po potrebi operemo, očistimo i dobro osušimo. U ovom receptu pripremamo meso u komadu i imamo plećku s rebrima i cijeli stražnji but.
  2. Večer prije meso dobro nasoliti sa 2% do 3% soli, po želji možete dodati i malo svježe mljevenog papra. Također po želji možete nožem načiniti male džepove i rupe kod debljih dijelova mesa, te ih dodatno nasoliti.
  3. Povrće očistite, operite i razrežite na manje dijelove. U ovom receptu se nalazi krumpir, papriku, mrkvu, luk i češnjak, a sve skupa smo začinili solju i paprom. Dodatno smo stavili ružmarin i češnjak.
  4. Sve zajedno stavljamo u tepsiju s time da prvo stavimo meso na stranu koja će kasnije završiti s gornje strane, a povrće stavljamo oko mesa.
  5. Mjesto gdje će doći peka u roštilju bitno je dobro zagrijati, pa drva zapalite točno na tom mjestu. Mi smo to mjesto grijali sat vremena.
  6. Uklonite žar s mjesta gdje će doći peka i dobro počistite. Ovaj korak malo požurite da se mjesto što manje ohladi. Postavite tepsiju i poklopite pekom. Jednu trećinu žara koju ste dobili od drva stavite na gornji dio peke, s drugom trećinom zatvorite donji rub peke, a ostatak stavite pored i na taj žar bacite još ugljena koji će s vremenom postati novi žar.
  7. Nakon sat vremena prvi puta dižemo peku. Sada bi meso trebalo već dobiti boju kao i povrće. Okrećemo meso i zalijemo vinom, u našem slučaju domaćom graševinom. Vodu koja je u tepsiji ostavite ili po želji izbacite ako volite da je peka više suha, no imajte na umu da će ta voda unutar peke održavati meso sočnim.
  8. Kada smo okrenuli meso, poklopimo peku i stavljamo novi žar po principu koraka br. 6.
  9. Iduće dizanje može biti za sat vremena ili za dva sata, ovisno o stanju mesa unutar peke. Mi smo ovoga puta iduće dizanje imali tek za 3 sata s time da smo stalno dodavali jako malo novog žara i time dozvolili da se meso i povrće pripremaju dugo na niskoj temperaturi. Koliko smo žara stavljali? Otprilike jednu lopaticu na vrh svakih pola sata do 45 minuta.
  10. Nakon tri i pol sata naš je kozlić gotov i spreman za rezanje i posluživanje. Dobar vam tek!
Ispiši recept
Priprema: 30 minuta
Pečenje: 3-4 sata
Složenost: Vrlo jednostavna priprema
Metoda pečenja: Indirektna
Sastojci

7-8 kg kozlića (plećka s rebrima i but)

Krumpir

Mrkva

Paprika

Luk

Češnjak

Lovorov list

Ružmarin

Sol i papar (svježe mljeveni po mogućnosti)

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naše Uvjete kupnje.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

 

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

Google maps
Facebook messenger (like page)
Live chat
Sendgrid

Google tag manager
Google analytics
Google ecommerce
Facebook pixel