Besplatna dostava za narudžbe iznad 1.000 kn
042/421-261 ili info@centar-rostilja.hr Pon - Pet 08 - 20 h Sub 09 - 17 h
Moj račun
0
0
Dostava: 40,00 kn
Sveukupno: 40,00 kn
Pregled košarice
Do besplatne dostave nedostaje vam 1.000,00 kn

Janjetina na ražnju

Datum objave: 03.08.2020.
Povezani proizvodi

Janjetina je crveno meso velike nutritivne vrijednosti, bogata vitaminima i mineralima. Osim toga vrlo je ukusna, sočna i mekana. Kod pripreme janjetine na ražnju dovoljna je samo sol kako bi se istaknuo bogati i karakterističan okus domaće mlade janjetine.

Priprema

  1. Očišćenu janjetinu  potrebno je nasoliti s unutarnje i vanjske strane.
  2. Unutarnju stranu oba buta i obije lopatice lagano zarežite nožem i nasolite. Prednje noge se režu u koljenu te se njima zatvara trbušna šupljina.
  3. Janje stavite na cijev za ražnj i dobro pričvrstite vrat, leđa i zadnje noge. Ono se ne smije pomicati kako bi se meso ravnomjerno ispeklo.
  4. Janjetinu pecite iznad ujednačeno laganog žara dva do tri sata, ovisno o veličini. Ispod prednjeg i zadnjeg dijela potrebno je dodavati više žara nego ispod srednjeg jer je on puno tanji.
  5. Ražanj je potrebno stalno okretati, a možete koristiti i motor za ražanj kako bi si olakšali posao.
  6. Kako se janjetina peče premazujte je gazom umočenom u ulje.
  7. Janjetina na ražnju je pečena kad se meso počne odvajati od kosti, a zglobovi pucati.

Savjet za pripremu janjetine na ražnju

Prilikom kupovine pazite da je janjetina mlada i svježa  te da je meso blijedo ružičasto. Domaća janjetina vrlo je kvalitetna, a ona koja pase na otocima i priobalju, posebnog je okusa i mirisa zbog bilja bogatog soli.

Kod pripreme žara koristite suha bukova drva, a plamen vatre ne smije biti preblizu mesa kako ne bi izgorjelo i osušilo se.

Janjetinu na žaru poslužite vruću uz pečeni krumpir, mrkvu te sezonsku salatu i mladi luk.

Ispiši recept
Priprema: 30 min
Pečenje: 2 do 3 sata
Metoda pečenja: Direktna
Složenost: Vrlo složena priprema
Sastojci (2)
8

Janjetina do 25 kg žive vage

Krupna sol (oko 2% težine janjetine)