Janjetina je crveno meso velike nutritivne vrijednosti, bogata vitaminima i mineralima. Osim toga vrlo je ukusna, sočna i mekana. Kod pripreme janjetine na ražnju dovoljna je samo sol kako bi se istaknuo bogati i karakterističan okus domaće mlade janjetine.
Priprema
- Očišćenu janjetinu potrebno je nasoliti s unutarnje i vanjske strane.
- Unutarnju stranu oba buta i obije lopatice lagano zarežite nožem i nasolite. Prednje noge se režu u koljenu te se njima zatvara trbušna šupljina.
- Janje stavite na cijev za ražnj i dobro pričvrstite vrat, leđa i zadnje noge. Ono se ne smije pomicati kako bi se meso ravnomjerno ispeklo.
- Janjetinu pecite iznad ujednačeno laganog žara dva do tri sata, ovisno o veličini. Ispod prednjeg i zadnjeg dijela potrebno je dodavati više žara nego ispod srednjeg jer je on puno tanji.
- Ražanj je potrebno stalno okretati, a možete koristiti i motor za ražanj kako bi si olakšali posao.
- Kako se janjetina peče premazujte je gazom umočenom u ulje.
- Janjetina na ražnju je pečena kad se meso počne odvajati od kosti, a zglobovi pucati.
Savjet za pripremu janjetine na ražnju
Prilikom kupovine pazite da je janjetina mlada i svježa te da je meso blijedo ružičasto. Domaća janjetina vrlo je kvalitetna, a ona koja pase na otocima i priobalju, posebnog je okusa i mirisa zbog bilja bogatog soli.
Kod pripreme žara koristite suha bukova drva, a plamen vatre ne smije biti preblizu mesa kako ne bi izgorjelo i osušilo se.
Janjetinu na žaru poslužite vruću uz pečeni krumpir, mrkvu te sezonsku salatu i mladi luk.
Podijeli s prijateljima
Facebook
Whatsapp
Viber
Pošalji prijatelju na email
Ispiši recept