U 18. stoljeću Englezi su počeli izrađivati posude od lijevanog željeza u kalupima od pijeska i nazivali su ih „Nizozemske pećnice“.
Nizozemske pećnice uglavnom se koristi za kuhanje čobanca ili gulaša. Budući da mogu izdržati iznimno visoku toplinu, može se upotrijebiti i za duboko prženje.
Poznato je da lijevano željezo izuzetno dobro provodi i zadržava toplinu. To znači da se Vaša jela mogu pripremati na polagan, ujednačen način. Nadalje, Barbecook nizozemska pećnica 3L savršeno održava temperaturu i sve arome i okusi ostaju unutar lonca koji je poklopljen čvrstim poklopcem te će svaki obrok pripremljen u ovom loncu biti poseban! Nizozemske pećnice se mogu koristiti i kod kampiranja, s nogama koje ih podižu iznad žeravice Vašeg logorskog vatre, a čelična ručka dobra je za vješanje iznad vatre.
Odličan je lonac zbog toga što omogućuje čuvanja topline čak i nakon skidanje s vatre ili plamenika.